+36 1 987 6873 eshop@frogpack.hu
0 db 0,00 Ft

Az bevásárló kosara nem tartalmaz termékeket.


HOGYAN VÁLASSZON ragasztószalagot

12. 06. 2023 | Autor: Thomas | percnyi olvasás

HOGYAN VÁLASSZON ragasztószalagot

Nem szalag mint szalag. Mielőtt megrendeli, gondolja át, milyen szállítmányokat fog csomagolni. A különböző szalagtípusok ugyanis meglehetősen különböznek egymástól. Különösen a ragasztóanyagban. Ha rosszul választasz, csomagjaid például télen szétragadhatnak. Ebben a cikkben végigvezetjük a szalagok főbb különbségeit.

A cikk összefoglalója, ha siet:

A piacon kapható legolcsóbb szalagok az akril ragasztóval ellátott PP szalagok, amelyeket csak az év meleg időszakában szabad használni. Az év többi időszakában inkább a hotmelt ragasztóval ellátott PP szalaghoz nyúljon, amelyet a legtöbb művelethez a legsokoldalúbbnak ítélünk. Ha szívügye a környezetvédelem, akkor a Papír ragasztószalagok lesznek a legmegfelelőbbek.

Ügyeljen arra, hogy a szalagokhoz megfelelő ragasztószalag felhordót válasszon. Ezzel nagyjából a felére csökkentheti a csomagok ragasztásának idejét.

Ragasztószalagok hordozóanyag szerint

A ragasztószalagok leggyakrabban PP-ből, PVC-ből vagy papírból készülnek. A PP vagy a papír a leggyakrabban használt anyag. Kivételesen PVC hordozót is találunk, amely szakítószilárdsága miatt a szalagok között a képzeletbeli szuperman.

Polipropilén ragasztószalagok

A polipropilén a legelterjedtebb hordozó, amely az alkalmazások túlnyomó többségére megfelelő. Legfeljebb 25 kg-os dobozok ragasztásához. Gyakran a PP vagy BOPP rövidítésekkel jelölik.

Polipropilén ragasztószalagok

PVC ragasztószalagok

A PVC vagy polyvinylchlorid egy tartós hordozóanyag, amely kiváló szakítószilárdsággal rendelkezik. Legfeljebb 35 kg-os dobozok szalagozásához. A kiváló minőségért azonban felárat kell fizetnie - míg a PP szalagot 285 - 476 HUF -ért lehet kapni, addig a PVC szalag kb. 790 HUF – ba kerül.

PVC ragasztószalagok

Papír ragasztószalagok

A papír környezetbarátabb hordozóanyag, mint a PP vagy a PVC, mivel a dobozzal együtt egy darabból álló csomagot alkot. Az ára a PVC szalagok szintjén van. Választhat öntapadós szalagokat vagy vízzel aktiválható szalagokat, amelyeket párásítóval együtt használnak.

Papír ragasztószalagok

Szalagok ragasztóanyag szerint

A ragasztó kiválasztásakor elsősorban az a hőmérséklet irányadó, amelyen elkezdenek leválni.

Igen, jól olvasta. Néha a ragasztószalagok maguktól szétválnak. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Minden ragasztószalagot 15 °C feletti hőmérsékleten kell használni. Egyes ragasztók azonnal megtapadnak, másoknak időbe telik, ezért előfordulhat, hogy a szalag elsőre nem tűnik úgy, hogy "ragad".

Ha a szalag egyszer rátapadt a felületre, 15 °C feletti és alatti hőmérsékleten is jól tapad. A ragasztási ellenállás azonban változó - míg az akril ragasztóval ellátott szalagok 5 °C-on elkezdhetnek leválni, addig az solvent ragasztóval ellátott szalagok -30 °C-on is szilárdan tartanak.

Ragasztó

Akryl

Hot Melt

Solvent

Csendes akryl

Kezdeti ragasztóerő

alacsony

közepes

magas

alacsony

Alkalmazási hőmérséklet

18-25 °C

15-21 °C

15-21 °C

18-25 °C

Elveszítheti tapadását

5 °C alatt

0 °C alatt

- 30 °C

-10 °C* alatt

Letekerési zaj

magas

közepes

alacsony

alacsony

UV-ellenállás**

magas

közepes

alacsony

magas

Tapadás enyhén poros felületeken

nagyon alacsony

közepes

Nagyon magas

magas

Előnyök

Alacsony ár

 

Jól tapad még zsíros vagy piszkosabb felületeken is

 

Hátrányok

Nem tapad jól HDPE, LDPE, PP műanyagokra

     

* A " Csendes Acryl" ragasztó az akril ragasztó továbbfejlesztett változata, amely nem csak csendesen tekeredik le, de a hagyományos akrilnál lényegesen alacsonyabb hőmérsékletnek is ellenáll.

** Kövesse ezt a paramétert, ha az alkalmazott szalagokat kültéren vagy közvetlen napfényben kívánja tárolni.

 

Ragasztószalagok a nyomtatási lehetőségek szerint

A végső ár a következőktől függ:

  • a választott ragasztó anyagtól
  • a megrendelt darabszámtól (minimum 36 darab)
  • a nyomtatni kívánt színek száma (a standard 1-3 szín, de 4 vagy több színt is nyomtathatunk).

A nyomtatás vagy közvetlenül a fóliára történik (ún. felső nyomtatás), vagy a fólia és a ragasztó között (ún. szendvics nyomtatás, előnye a nyomtatás nagyobb tartóssága, hátránya viszont, hogy 360 és több darabtól lehetséges a nyomtatás).

Bár a mai gépek a fotóminőséghez hasonló finom részleteket is képesek nyomtatni, javasoljuk, hogy maradjunk az egyszerű grafikáknál és a maximum 3 színnél. Így spórolhat a ragasztószalagokon, és higgye el, hogy még az egyszerű grafikák is jól nézhetnek ki. :-)